Programmaverantwoording

Ontmoeten

Wat hebben we bereikt?

In bijna alle Bredase wijken en dorpen zijn wijk- en dorpsplatforms actief. Gemeente Breda ondersteunt deze platforms.

Voor de kwetsbare wijken en vroegsignaleringswijken is de uitvoeringsaanpak 2019-2022 vastgesteld met daarin wijkagenda’s en maatregelenprogramma’s die we jaarlijks per wijk opstellen en uitvoeren Zo stimuleren we de bewonersparticipatie, zetten we activiteiten in gang en ondersteunen we bewoners bij het opzetten en uitbouwen daarvan.
De maatregelenprogramma’s voor 2019 zijn opgesteld en uitgevoerd.
In Tuinzigt is gebruik gemaakt van een intensief participatietraject, waarbij bewoners online konden reageren op de plannen, bewonersavonden zijn georganiseerd en met een VR-bril een potentiele nieuwe inrichting getoond kon worden. Ook hebben bewoners een grote stem gehad bij de Markt in Prinsenbeek en bij de inrichting van het Nelson Mandelaplein

Het aantal wijkinitiatieven en wijkdeals wisselt jaarlijks en wordt bepaald door de initiatiefnemers en de behoefte van de wijk / het dorp.
Voor 2019 is het budget voor initiatieven € 366.000. In 2019 was dit ong. 70%, waarbij In het noordwesten van de stad (Prinsenbeek en Haagse Beemden) het voor hen beschikbare deel nagenoeg geheel is benut. In 2019 zijn er in de platforms ong. 180 initiatieven besproken, dat is zo'n zestig initiatieven minder dan het jaar ervoor. We zien vaker vroegtijdig contact en samenwerking tussen initiatiefnemers waardoor er gebundelde initiatieven ontstaan, in plaats van individuele, losse aanvragen. Daardoor verbetert de kwaliteit van de initiatieven maar daalt het aantal. Ook zijn er in 2019 ongeveer 350 wijkdeals gesloten, ten opzichte van ongeveer 320 deals in 2018. Zo zijn er bijvoorbeeld wijkdeals gerealiseerd in de Kloosterlaan, Gaffelstraat/Prins Hendrikstraat, Rozemarijnstraat en Tuinzigtlaan.

Op 1 oktober vond een drukbezochte en geslaagde stedelijke bijeenkomst van initiatiefnemers en platformdeelnemers plaats. Op die bijeenkomst presenteerden initiatiefnemers op een levendige en inspirerende wijze hun initiatieven aan elkaar en aan de platformdeelnemers. Een mooi voorbeeld van een wijkinitiatief is "Hottest place in town".

Wat hebben we ervoor gedaan?

In bijna alle wijken en dorpen zijn platforms actief. Daarmee creëerden we een levendige en stabiele omgeving voor de ontwikkeling en realisatie van initiatieven. Er ligt nu een stevige basis van waaruit inwoners zelf op hun eigen manier initiatieven verder kunnen ontwikkelen en uitvoeren.
Voor de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in de kwetsbare wijken en vroegsignaleringswijken is de uitvoeringsaanpak 2019 -2022 vastgesteld.
Via een quick scan zijn voor 2019 wijkanalyses gemaakt waaruit concrete maatregelen voor dat jaar voort kwamen. Het beschikbare extra budget voor die activiteiten is nagenoeg op.
We maakten voor 2020 wijkfoto’s. De wijkfoto’s zijn de basis voor de wijkagenda’s. Bij het opstellen en realiseren van de wijkfoto’s en de wijkagenda’s werkten we samen met de corporaties, andere professionele organisaties en de bewoners in de wijken.

In 2019 werden de eerste 38 Smaakmakers bekend gemaakt en in het zonnetje gezet door het college. Het is een diverse groep mensen die allemaal op eigen wijze een bijzondere bijdrage aan Breda leveren of hebben geleverd. De portretten van de Smaakmakers met hun verhalen stelden we vervolgens 4 weken lang tentoon in de Willemstraat.

De vrijwillige besturen kregen ondersteuning op maat met als doel om tot een steviger financieel fundament te komen. En het gebruik van de ruimten voor activiteiten van buurtbewoners verder te optimaliseren. We overleggen met de besturen en bieden steun of expertise aan. Bijvoorbeeld op het gebied van vrijwilligers, juridisch, bedrijfsvoering en personele zaken. Daardoor zijn ze minder kwetsbaar en kunnen ze ontwikkelen tot wijkcentra met een gezondere exploitatie en meerwaarde voor wijk en dorp.

Bij het beheer van speelvoorzieningen gaat het vooral om veiligheid. Ook komen er vele verzoeken uit de wijken en dorpen om de speelplekken aan te laten sluiten bij de behoefte van de buurt. Uit de jaarlijkse inspecties constateren we welke toestellen vervangen moeten worden. In 2019 knapten we een aantal grote speelvoorzieningen op. Het aantal te vervangen toestellen was groter dan het vervangingsmiddel toeliet.

We stelden het plan Een thuis in Breda op. Hierin gaven we aan dat we onze integrale aanpak statushouders doorontwikkelen. We geven  nieuwkomers in Breda een nieuw thuisdoor hen te ondersteunen op het gebied van werken, taal, wonen en ontmoeten. Dit in voorbereiding op de nieuwe Wet Inburgering die naar verwachting per 1 januari 2021 in werking treedt.

ga terug