Paragrafen

Bedrijfsvoering

Bedrijfsvoering

De bedrijfsvoering van de gemeentelijke organisatie is in control. Elke dag weer zorgen de medewerkers dat we de beloofde prestaties leveren. Dat kan alleen met voldoende medewerkers met de juiste kennis en kunde (competenties). Daar is voldoende geld voor nodig, en de juiste ondersteuning. In control zijn betekent niet dat er geen uitdagingen zijn. Het betekent dat we de risico’s in beeld hebben. En dat we het juiste doen om deze te beheren en te verbeteren. Landelijk draaien we op een aantal vakgebieden mee in de top.

In control zijn is mooi. In control blijven is een hele uitdaging.
De eisen die stad, omgeving en maatschappij aan ons stellen veranderen. Nieuwe ontwikkelingen rond privacy, gegevensbescherming en security hebben veel grotere gevolgen voor de organisatie dan we eerst dachten. Ze vragen veel aandacht en grote investeringen. De maatschappij wordt assertiever, wil meedoen, vraagt om invloed. Dat nemen we natuurlijk serieus. We moeten meebewegen met de toenemende digitalisering. Met aandacht voor mensen die niet digitaal zijn.

Overzicht houden en ordenen van al ons werk, dat is de uitdaging. Broodnodig om te kunnen sturen en werken.

De incidentele financiële knelpunten die we al een aantal jaren binnen de organisatie zagen opduiken, blijken structureel en komen voort uit de hierboven genoemde nieuwe ontwikkelingen. De rek is er uit. De ruimte om te vernieuwen komt in het gedrang. Een deel van de medewerkers voelt zich overvraagd.

Dat betekent dat we vergaande stappen moeten zetten. Scherpe keuzes maken in wat we wel en niet oppakken, krachten bundelen en iedere dag doelmatig en slim ons werk doen. Maar ook vol inzetten op digitaliseren, samenwerken met partners, vernieuwing en klantgerichtheid.  

Kijk voor een inhoudelijke toelichting op de onderdelen van de bedrijfsvoering in Programma 5 Organisatie en Financiën.