Programmaverantwoording

Opgroeien

Wat hebben we bereikt?

Het jaar 2019 stond in het teken van een aantal grote ontwikkelingen:
We voerden het Actieplan Jeugd 2019-2020 uit. We kregen meer grip op het systeem, de kosten en de kwaliteit van de jeugdhulp. Het Actieplan helpt een duurzaam systeem te realiseren waarbinnen de jeugdigen de hulp krijgen die nodig is.

Samen met het inrichten van een duurzaam stelsel formuleerden we het Bredaas concept beleidsplan jeugd Samen voor de toekomst, Beleid jeugd(hulp) 2020-2023.
We verwerkten de inbreng van de kinderen en jongeren en we toetsten de inbreng bij het werkveld. Het beleidskader stellen we in deze periode vast.
Daarnaast leerden we veel van de pilot Jeugdprofessionals bij de huisarts. We kregen namelijk inzichten om het verwijzingsproces te versterken en verbeteren. Hierdoor krijgen kinderen en jongeren sneller toegang tot de juiste hulp.

2019 was voor het thema Opgroeien een intensief jaar. We bereikten veel. We richtten het jeugdbeleid in en haakten aan bij het Actieplan Jeugd. Voorop staat het versterken van het gewone leven van kinderen en opvoeders en uitgaan van de eigen mogelijkheden. Investeren in een positieve opvoeding, succesvolle schoolloopbaan en brede ontwikkeling van kinderen en jongeren is het fundament van welzijn, economische zelfstandigheid en meedoen in de samenleving.

Onderwijs:
De inhoudelijke verantwoording van de onderwerpen taal- en laaggeletterdheid en de aanpak Werkend Leren is omwille van de leesbaarheid en inhoudelijke verbinding opgenomen onder het kopje Leren, werken en ontwikkelen in Programma 1.  

Toekomstig onderwijs vormgeven doen we voor en samen met kinderen. In Breda vertalen we dit door kinderen te betrekken bij de toekomst van de stad. Dat doen we door hen te laten meepraten, meedoen of meebeslissen. De toekomststoel staat symbool voor dit proces.

We boden in 2019 de KinderTrendrede aan de gemeenteraad aan. De inzet van de denk- en doekracht van kinderen vergrootten we.
Door kinderen en jongeren al op jonge leeftijd bij de vraagstukken van Breda te betrekken, leggen we de basis voor burgerschap en maatschappelijke betrokkenheid.

Daarnaast is de aanvraag Maatschappelijke Diensttijd voor Breda (en Zundert) gehonoreerd en startten we met deze te implementeren met partners en jongeren uit de stad. Jongeren tussen de 16 en 27 jaar krijgen extra mogelijkheid en aanbod om bezig te gaan met maatschappelijke vraagstukken in gastorganisaties waarbij we een programma en coachingstraject aanbieden.

Wat hebben we ervoor gedaan?

Half 2019 startten we met de uitvoering van de toegangsfunctie. Maatschappelijke partners maakten met elkaar een uitvoeringsplan. Vanaf 1 januari 2020 geven we hiermee invulling aan preventie (onder andere jeugd- en jongerenwerk) en vrij toegankelijke jeugdhulp (onder andere lichte begeleiding). Pas als de ondersteuningsbehoefte zo complex is dat deze niet meer in het voorliggend veld vervuld kan worden, is een beroep (via de gemeentelijke toegang) op niet vrij toegankelijke hulp aan de orde.

In het najaar van 2019 startten we enthousiast met een pilot gericht op samenwerking met huisartsen. Onderdeel van de pilot was het aantal verwijzingen vanuit de huisarts naar de jeugdprofessional. Doel is hiermee om o.a. de huisartsen te ondersteunen in het bepalen van de toe te passen jeugdzorg, en daarmee de effectiviteit en efficiëntie van de verwijzingen te verhogen. Tevens wordt er met de pilot gewerkt aan het verstevigen van het jeugdhulpverleningsnetwerk. Aan de pilot doen 14 huisartsenpraktijken mee. Er is onderling vertrouwen en men is vastberaden om een succes van de pilot te maken.

Het dossier Juzt vroeg veel inzet van de gemeenten in de regio West-Brabant Oost en gemeente Breda in het bijzonder. In april 2019 werd duidelijk dat Juzt niet meer zelfstandig kon voortbestaan en dreigde een faillissement. De gemeenten WBO en WBW hebben samen getracht een kandidaat te vinden die de gehele portefeuille jeugdhulp kon overnemen. In september 2019 bleek dit niet realiseerbaar. De gemeenten in WBO en Juzt hebben vervolgens een plan tot zorgoverdracht opgesteld waarin de regio WBW heeft bijgedragen. Om het proces van zorgoverdracht mogelijk te maken is er besloten een lening beschikbaar te stellen van maximaal € 7 mln.
In dit proces stond de continuïteit van zorg voor kinderen en jongeren steeds voorop. We namen een reserve op voor de verstrekte geldleningen. In 2020 is de financiële afwikkeling van het dossier duidelijk.  

In 2019 zetten we de volgende maatregelen uit het Actieplan Jeugd in gang:

  • Verbetering van de toegang tot jeugdhulp, met behulp van de partijen aan de thematafel is de overgang van de toegang van CJG naar de gemeentelijke organisatie vormgegeven. Daarnaast is gezamenlijk het proces van versterken van de netwerksamenwerking verder vormgegeven na de transitie van CJG naar gemeente.
  • Ambulante jeugdhulp (administratieve processen, kostenstructuur/tarieven, het jeugdhulpaanbod, kwaliteit van de jeugdhulp, informatievoorziening).

Via de Monitor Actieplan Jeugd rapporteerden we eind september 2019 over de voortgang van deze maatregelen.

In 2019 hebben we resultaten geboekt die tegemoet komen aan de doelstellingen uit het actieplan en die beeldend zijn voor de gewenste beweging van meer opvang in gezinsachtige situatie en ambulantisering van de jeugdhulp:
-              8 extra plaatsingen in de gezinshuiszorg
-              31 plaatsingen minder in de instellingszorg
-              Aandeel gezinsvormen bij uithuisplaatsing nam toe van 48,3% naar 53,6%.
-              Het aantal jeugdigen dat gebruik maakte van ambulante zorg nam toe met ongeveer 6%.

De cijfers kunnen nog veranderen. Begin 2020 vinden nog declaraties en afsluiting van trajecten over 2019 plaats.

In 2019 vond de aanbesteding van JeugdzorgPlus plaats. Via deze aanbesteding stelden we voorwaarden aan aanbieders gericht op aansluiting binnen de totale keten van jeugdhulpverlening.

We werkten samen met partners binnen de jeugdstrafrechtketen om sneller passende jeugdhulp in strafrechtelijk kader in te zetten. Ook was er een intensief aanbestedingstraject van de Gecertificeerde Instellingen in samenwerking met 5 jeugdzorgregio’s. In dit proces betrokken we cliënten.

De doorontwikkeling van Kr8 naar staand beleid en een vaste werkwijze is één van de onderwerpen die we in deze samenwerking uitwerken.  De ontwikkelingen bij Veilig Thuis en de implementatie van de Meldcode leest u bij het Thema Thuis.
Het Thuiszitterspact is in 2019 definitief vastgesteld. Regio Breda staat landelijk bekend om haar succesvolle, integrale aanpak. In deze aanpak staat de samenwerking tussen samenwerkingsverband passend onderwijs, leerplicht en jeugdhulp centraal. Aan de Actietafel bespreken we (dreigend) thuiszitters en kijken we naar een gezamenlijke oplossing om leerlingen zoveel mogelijk terug te begeleiden naar school. Het CJG vormt een verbindende schakel tussen vragen op school en thuis. Daarnaast hebben werkten we aan het efficiënter organiseren van de beschikbaarheid van jeugdhulp binnen speciaal onderwijs.

Voor het Actieplan Jeugd namen we in 2019 beheersmaatregelen.
Voor 2019 waren de uitgaven stabiel.
Het feit dat de begroting sluitend is en zelf een overschot kent is een incidentele bijdrage vanuit het Rijk. De getroffen maatregelen laten de eerste resultaten zien, maar hebben nog niet het gewenste effect. Dit komt onder andere doordat de financiële effecten in het boekjaar 2020 vallen. Maar voor 2020 en daarna blijft het een grote uitdaging om tot structureel binnen begrotingskaders passende uitgaven te komen. De opgave is om  naast de genomen beheersmaatregelen  een nog meer samenhangend geheel te maken van algemene jeugdvoorzieningen, preventie, lichte ondersteuning en intensieve hulp bij grotere problemen, beperkingen of ontwikkelingsstoornissen.

Kortom, een totaalplaatje, zodat ook kwetsbare kinderen voldoende kansen krijgen en intensieve zorg zo min mogelijk nodig is.

Onderwijs:
In 2019 werkten de partners aan de Thematafel Leert aan een scenario voor de uitbreiding van voorschoolse educatie (vve) in 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn we wettelijk verplicht om 16 uur vve aan te bieden aan kinderen die in de doelgroep vallen.

Het scenario voor Breda gaat uit van de volgende punten:

  • behoud van het ouderbetrokkenheidsprogramma
  • herijking van de doelgroep
  • invoeren van een eigen bijdrage voor ouders.

In 2019 stelde de raad de strategische Onderwijs Agenda 2020/2021 – 2023/2024 en het uitvoeringsprogramma vast. Samen met alle onderwijsbesturen uit het primair, voortgezet en hoger onderwijs is het gelukt een strategische onderwijsagenda op te stellen. Met de gezamenlijke ambitie voor de komende jaren.
Daarin zijn ook de pijlers vanuit het bestuursakkoord in relatie tot leren, vitaal en sociaal opgenomen.
Burgerschapsontwikkeling, Techniek en Taal als ook jeugd laten meedenken, doen en beslissen zijn onderdeel van deze ambitie. Doel is eveneens om de keten techniek te ontsluiten en kansen te bieden aan jonge mensen, bedrijven, maatschappelijke partners en onderwijs elkaar te verrijken met techniek. We willen op innovatieve manieren jonge mensen interesseren en laten kennismaken. Masterplan Sterk techniek, Game on, de Uitvindfabriek, samenwerking tussen verschillende onderwijspartners helpen hierbij.

Het Regionaal Bureau Leren (RBL) versterkt de regionale samenwerking op het gebied van tegengaan van voortijdig school verlaten en bevordert de toeleiding van schooluitval naar arbeid. Met extra aandacht voor aansluiting passend onderwijs, leerplicht en jeugdhulp waar jongeren extra aandacht en ondersteuning nodig hebben. De aandacht ligt op het leren en werken.
We stimuleren jongeren om mee te denken, doen en beslissen. Jongeren als volwaardige gesprekpartners die meedenken over de toekomst van de stad Breda. De Toekomststoel gaat op reis en stimuleert jonge mensen na te denken over burgerschap. Hoe kun je zelf aansluiten bij andere thema's dan alleen je eigen leefwereld?

De samenwerking tussen school en samenwerkingsverband, leerplicht en jeugdhulp zorgt ervoor dat de inzet van passende hulp in het geval van schooluitval beter wordt afgestemd. Het CJG vormt een verbindende schakel tussen vragen op school en thuis. Daarnaast werkten we aan het efficiënter organiseren van de beschikbaarheid van jeugdhulp binnen speciaal onderwijs. In 2020 is de jeugdhulp voor het volgen van onderwijs voor een aantal specifieke scholen collectief en beschikkingsvrij georganiseerd. De school is een belangrijke ontmoetingsplek voor kinderen, ouders en professionals in de wijk. Daarom blijft het belangrijk om verder te investeren in de samenwerking van professionals in en rondom de school.

ga terug