Programmaverantwoording

Betrokken zijn

Wat hebben we bereikt?

De uitvoering van de Wmo staat onder de begrotingsthema’s Betrokken zijn en Thuis.

We behaalden in 2019 de afgesproken opbrengst van het pakket van beheersingsmaatregelen. Tegelijkertijd constateerden we dat we niet binnen de begroting zijn gebleven. Dat wordt veroorzaakt door het effect van Rijksbeleid op de Huishoudelijke Verzorging (HV). We werden geconfronteerd met bindend voorgeschreven prijsstijgingen. Het aantal aanvragen en toekenningen nam toe door de invoering van het abonnementstarief voor de opgelegde eigen bijdrage, met een aanzuigende werking op deze voorziening tot gevolg.

In 2019 werkten we hard aan een gemeente waar mensen zorgen voor elkaar en waar nodig professionele hulp wordt ingezet. Uit het cliëntervaringsonderzoek van de Wmo 2018 bleek dat de mensen die ondersteuning nodig hebben positief zijn over de kwaliteit van de ondersteuning. Ook gaven zij aan sneller geholpen te worden en verbeterde de toegankelijkheid van de communicatie. Cijfers over 2019 worden in de loop van 2020 bekend. De verwachting is dat deze ontwikkeling zich zal voorzetten.

Met het project beweging naar de voorkant boekten we resultaten. Klanten worden eerst door het voorliggend veld geholpen. Indien dit niet mogelijk is dan wordt er een maatwerkvoorziening ingezet. Door maatschappelijke werkers mee te laten denken bij Wmo aanvragen, voorkomen wel veel maatwerkvoorzieningen. Hier pakken we in 2020 op door.

Er was veel aandacht voor het themajaar dementie. Inwoners kregen met een VR-bril een idee wat dementie is en hoe dat voelt. Andere steden volgen dit voorbeeld nu.

Het beleidskader Breda Doet stond in 2019 onder druk na een gerechtelijke uitspraak. We voerden wijzigingen door in het kader en de subsidieregels. Subsidieaanvragen kunnen nu ook buiten de tafels om worden ingediend. Deze worden voorgelegd aan een onafhankelijke adviescommissie. We informeerden u hierover op 10 juli 2019 en 20 december 2019 in raadsbrieven. Met de begeleidingscommissie van de raad bereidden we ons voor op het nieuwe beleidskader van subsidiëring van het sociaal domein.

Verder realiseerden we een actieplan voor respijtzorg, een voorziening voor ongedocumenteerden en een smaakmakers campagne.

Wat hebben we ervoor gedaan?

Samen met de stad werkten we in 2019 aan de volgende focuspunten:

  1. Een belangrijk uitgangspunt van het project Beweging naar de Voorkant is het verbeteren van de samenwerking tussen professionals met daarbij oog voor verschillende ondersteuningsmogelijkheden die er in Breda zijn. Het project gaf een impuls aan een betere samenwerking binnen het sociaal domein en tussen het medische en sociale domein. De eerste resultaten laten zien dat er door een betere samenwerking meer innovatieve oplossingen gevonden worden, dat cliënten net zo tevreden zijn over hun oplossing en dat in veel gevallen de ondersteuning goedkoper kan worden ingezet. Begin 2020 volgt een eindevaluatie.
  2. 2019 was het themajaar dementie. Met dit themajaar wilden we Breda meer toekomstgericht maken ten aanzien van dementie. Daarom zetten we in op kennis en bewustwording, om op die manier het taboe te doorbreken en meer sociale draagkracht te creëren. We maakten informatiemateriaal waaronder ‘het boekje om nooit te vergeten’. Daarnaast organiseerden we trainingen en workshops voor professionals én op wijk- en buurtniveau met als doel een buurtnetwerk dementie op te zetten.
    We maakten volop gebruik van de Virtual Reality (VR)-brillen. 225 inwoners vroegen we naar hun ervaringen met de VR-bril. Op verschillende plekken in de stad konden inwoners ervaren hoe het is om zelf dementie te hebben. 40% geeft aan dat ze zich meer moeten inleven met mensen met dementie. 25% geeft aan dat mensen met dementie meer serieus genomen moeten worden. Zo maakten we de stad meer toekomstgericht op het gebied van dementie.
  3. Geïnspireerd door de in december 2018 ontvangen Europese Access City Award werkten we verder aan het nog toegankelijker maken van Breda. Met het vaststellen van de Vervolgagenda toegankelijkheid is er (onder andere) budget toegewezen aan het toegankelijk maken van de openbare ruimte in de binnenstad, evenementen en voorzieningen. De actiepunten zijn in uitvoering. In het najaar 2019 sloten we de eerste Bredase Toegankelijkheidsakkoorden. De komende jaren volgen er meer.
  4. Met Wonen met gemak worden ouderen bevraagd en geadviseerd over hun woonwensen. Dit concept is succesvol. Zorg voor Elkaar Breda legde bij 70-jarigen huisbezoeken af om stil te staan bij wensen rondom het ouder worden. Ook de seniorenraad vraagt hier aandacht voor. Tijdens de bijeenkomst tussen thuis en tehuis verkenden we nieuwe manieren van samenleven.
  5. We realiseerden een bed, bad, brood voorziening bij het Mondiaal Centrum Breda.
  6. Samen met de partners in het veld stelden we het Actieplan respijt 2019-2022 op. Het college stelde dit actieplan vast. Via 3 actielijnen zetten we in op: respijt (voorlichting en preventie, respijt thuis op maat en de juiste zorg bij intensieve zorg). We lanceerden ook de mantelzorgtest (voorheen Zorgverlichter).
  7. In 2019 heeft het netwerk 'Zorg voor elkaar Breda' extra geïnvesteerd in bereik en zichtbaarheid. Dit leidde niet tot een toename van bekendheid t.o.v. 2018. Zorg voor elkaar Breda is vooral bekend bij 65+ers. Vanuit Zorg voor elkaar Breda kregen veel inwoners maatschappelijke ondersteuning. Ook deden de partners binnen Zorg voor elkaar Breda actief mee aan de pilot beweging naar de voorkant.
  8. Onze regenboogpartners Bo Breda, COC Tilburg-Breda, Roze 50+ en RADAR ontvingen in 2019 subsidie om op verschillende manieren de sociale acceptatie van LHBTI’s te bevorderen. Ze organiseerden verschillende activiteiten met als hoogtepunt de Coming Out Day op 11 oktober. In plaats van het regenboogpad komt er een regenboogbank in Park Valkenberg en een Blind Wall in de Nieuwe Veste. In de raadsinformatiebrief beschreven we alle Regenboogactiviteiten.
  9. De innovatie binnen het toezicht op zorgaanbieders vonden we door waarderende kwaliteitsonderzoeken. Inzet van het waarderend kwaliteitsonderzoek heeft als uitgangspunt, grip vergroten door periodieke monitoring en preventief risico’s reduceren. Verder vergrootten we de verbinding tussen zorgaanbieders en optimaliseerden we interne processen aan de voorkant (na contractering). Met gerichte gesprekken (inhoudelijke afbakening en focus op daadwerkelijk handelen) met zowel uitvoerende als leidinggevende medewerkers van zorgaanbieders vormden zich in samenspraak een beeld en oordeel van geleverde kwaliteit en te nemen vervolgstappen. De eerste ervaringen (10 zorgaanbieders) met deze vorm van toezicht leverden positieve resultaten op.
  10. De voorbereidingen op de gemeentelijke taken binnen de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg zijn afgerond. De gemeentelijke taken zijn belegd binnen de gemeente en bij het Meldpunt cisiszorg en het team bemoeizorg.  

Daarnaast namen we maatregelen om het stelsel financieel beheersbaar te houden.

  1. De kapitaallasten brachten we terug tot de werkelijke lasten die aanbieders hebben voor hun huisvesting. Hiermee realiseerden we voor een groot deel de beoogde besparing. Daarnaast troffen we in 2019 voorbereidingen en maatregelen om beschermd wonen inhoudelijk en financieel meer in lijn te brengen met de rest van de Wmo binnen Breda en de regiogemeenten. Deze vinden in 2020 hun weerslag.
  2. Sinds de start van de Wet Langdurige Zorg (Wlz-project) kwam een beweging op gang. Een cultuurverandering bij zowel klantmanagers als aanbieders en netwerkpartners. Dit is een mooi resultaat. De Wlz wordt vaker en makkelijker besproken en door kennis en samenwerking komt er tijdige uitstroom richting Wlz, de zorg op de juist plaats. Voor de klantmanagers ontwikkelden we hiervoor handvatten. Als afsluiting van het project inventariseerden we bij de wijkteams wat goed gaat en wat lastig is. Men heeft veel gehad aan de informatie en het was fijn te overleggen over situaties. De Wmo neemt vaker het initiatief om de Wlz te bespreken en merkt ook dat het meer duidelijkheid heeft gegeven bij de andere zorgpartners.
  3. In 2019 schreven we 2 tussenrapportages van het project beweging naar de voorkant. De resultaten van het project zijn positief. Begin 2020 volgt een eindrapportage. De eerste resultaten laten zien dat we de verwachte besparing halen.
  4. Bij het verstrekken van een PGB zijn we meer gaan kijken hoe we dit in natura kunnen doen en welke kosten daar mee samenhangen. De interne verantwoording ontwikkelde zich zo verder.
    We spraken de beheerder van het PGB over zijn rol. Zo kregen we meer zicht op de kwaliteit van de zorg. Vanuit de PGB reviews hanteerden we een 4-ogen principe bij het vaststellen van de budgetvaardigheid en het vaststellen van de hoogte van het budget. Dit resulteerde in:
  • een verbeterde voorlichting aan klanten
  • meer zicht op kwaliteit van zorgaanbieders
  • minder uitzonderingen op de natura prijsstelling.
    2020 staat in het teken van het bundelen van specifieke kennis en vaardigheden rondom PGB’s. Daarnaast bundelen we ook de informatie rondom de specifieke aanbieders.
  1. HV3 (lichte vormen van begeleiding en huishoudelijke verzorging) voerden we nog niet in. We voeren nog gesprekken over het formuleren van resultaatgebieden voor de reguliere Wmo en beschermd wonen. We voerden gesprekken met aanbieders en we stelden een conceptcontract op waarmee de aanbieders akkoord zijn.
  2. We voerden in 2019 een belangrijke verandering door in de 2 polissen van onze collectieve ziektekostenverzekering. Hierdoor worden de 2 doelgroepen die we hiermee willen helpen verzekeren beter en vooral passender ondersteund, ondanks het feit dat onze zorgverzekeraar een collectiviteitskorting schrapte.
ga terug