Wat hebben we ervoor gedaan?
- Het takenpakket en de werkwijze van Veilig Thuis West Brabant zijn uitgebreid en aangepast aan de gewijzigde regelgeving. In goede samenspraak met de regiogemeenten konden we dit realiseren met de beschikbare middelen van het rijk en de regiogemeenten.
- Het regionaal programma Geweld hoort nergens thuis versterkte de aandacht voor en afstemming rond huiselijk geweld en kindermishandeling. In de regio organiseerden we themabijeenkomsten rond meldcode en het onderwijsveld, structureel geweld en ouderenmishandeling. We bereidden ons voor op een omvangrijk opleidings- en trainingsprogramma. De regionale en lokale activiteiten starten in 2020.
- Het meldpunt crisiszorg is per 1 september operationeel. We deden de eerste maanden ervaring op met het meldpunt door alleen professionals met het Meldpunt te laten bellen. Daarnaast benutten we de laatste maanden van 2019 om het Meldpunt voor te bereiden op de Wet verplichte ggz. Per 1 januari 2020 kunnen ook burgers melden bij het Meldpunt bij grote/ernstige zorgen om personen met psychiatrische problematiek.
- In 2019 wilden we cliënten onder zo normaal mogelijke omstandigheden laten werken aan een zo zelfstandig mogelijk bestaan. Zowel inhoudelijk als financieel zetten we stappen om beschermd wonen in lijn te brengen met de rest van de Wmo binnen Breda en binnen de regiogemeenten. De beheersmaatregel kapitaallasten BW voerden we uit. Deze stappen werken we in 2020 verder uit. Met woningcorporaties, particuliere verhuurders, ontwikkelaars en regiogemeenten werkten we intensief samen om optimaal gebruik te maken van het bestaande woningaanbod en nieuw woningaanbod te ontwikkelen. Hierbij zijn we gericht op de noodzakelijke randvoorwaarden om kwetsbare burgers en mensen met een licht verstandelijke beperking midden in de maatschappij te laten werken aan herstel en (opnieuw) onderdeel te laten uitmaken van de samenleving. In 2020 verwachten we dat deze inspanningen vruchten afwerpen.
- In 2019 werkten we in de regio Breda samen aan een samenhangende keten aan voorzieningen voor (dreigend) dak- en thuislozen.
- De gemeenteraad informeerden we met een raadsbrief over het proces nieuwbouw/verbouw DoorStroomVoorziening. Er is hiervoor een krediet gevoteerd. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart.
- In het afgelopen jaar hebben versterkten we de ketenaanpak verslavingszorg en de integrale aanpak van GHB verslaafden. Dit deden we samen met andere gemeenten in Brabant. Met SMO en Novadic-Kentron werkten we aan de herstart van de tijdelijke opvang van GHB verslaafden in de dag- en nachtopvang. Daarnaast troffen we voorbereidingen voor de invoering van een casusoverleg GHB (start 1 februari 2020). De gemeenteraad informeerden we met een raadsbrief over de hervatte opvang van GHB verslaafden.
De implementatie van het escalatiemodel vroeg meer tijd dan vooraf ingeschat en loopt door in 2020. De uitvoeringsagenda Aanpak Verward Gedrag is vastgesteld. We voeren de agenda in 2020 uit. |