Wat hebben we ervoor gedaan?
In de begroting 2019 benoemden we 6 economische speerpunten die deels financieel ondersteund zijn door impulsen. Hieronder de stand van zaken per speerpunt. - Het opstellen van een nieuwe Economische visie inclusief onderwijs.
In september keurde de raad de nieuwe Economische visie goed. Breda als Internationale hotspot voor toegepaste technologie en creativiteit. De implementatie vindt de komende jaren plaats aan de hand van de 3 uitvoeringsprogramma’s: - de kracht van toegepaste innovatie - ondernemen met lef - verrassende stad.
- Realisatie Startershuis
Na vaststelling van de Economische visie startte de uitwerking van het Startershuis (onderdeel van uitvoeringsprogramma 1). Met Startershuis bedoelen we niet alleen een fysieke locatie maar ook de programmering voor (startende) ondernemers. We spraken veel marktpartijen en tonen betrokkenheid om een innovatie-hotspot te ontwikkelen met daarin ook een incubator voor start-ups en scale-ups (inclusief ondersteuningsprogramma’s). Daarnaast zetten we in 2019 instrumenten in zoals Businesscoach en subsidie economische groei voor starters.
- Kwaliteitsimpuls bedrijventerreinen
Gezien de extra ambities en de urgentie op het gebied van bedrijventerreinen investeerden we in mensen. Er liggen inmiddels goed onderbouwde plannen van aanpak hoe de kwaliteit van bedrijventerreinen te verbeteren. Belangrijk middel is het verstevigen van de organisatiegraad. In 2019 is de bedrijveninvesteringszone Hazeldonk een feit. Voor het vergroten van de kwantiteit startten we haalbaarheidsonderzoeken op.
- Verstevigen internationale acquisitie en accountmanagement
Volgens plan is het ondernemersteam uitgebreid en verder geprofessionaliseerd. De tevredenheid van ondernemers over de zichtbaarheid en impact van dit team nam enorm toe. We lanceerden de website www.bredabusiness.nl . Op het gebied van internationalisering boekten we resultaten. De opening van nieuwe Internationale bedrijven en de opening van de Expat desk. We verstevigden de Expat community en haalden nieuwe internationale binnen.
- Digitale transitie van de stad en haar inwoners
In 2019 is er vooral ingezet op de verkenning voor de inhoud van het masterplan digitalisering. Voor deze verkenning hebben diverse gesprekken plaats gevonden met partners in de stad maar ook nationaal en internationaal. Daarvoor is onder andere de Digital Week georganiseerd. De ontwikkelingen rond digitalisering gaan hard en vragen ons om op een andere manier naar maatschappelijke vraagstukken te kijken. In Breda gebeuren al mooie initiatieven op het gebied van digitalisering. Zo vinden er smart city projecten plaats maar ook bijvoorbeeld projecten op het gebied van cyber crime. Deze projecten kunnen elkaar meer versterken. Met het masterplan digitalisering, dat in 2020 ter besluitvorming wordt voorgelegd, willen we dat bereiken. Smart City vormt een onderdeel van dit masterplan.
- Smart City/Binnenstad
In 2019 zijn nieuwe evenementen zoals Creative World Forum en een mixevent met het bedrijfsleven tijdens Playgrounds, passend bij het economische profiel van Breda naar Breda gehaald en ondersteund. Uitgebreide voorbereidingen zijn getroffen om een slimmer evenementenbeleid begin 2020 in de raad te kunnen vaststellen. In de Nota Evenementenbeleid Breda 2017 zijn kaders gesteld voor evenementen, zoals eindtijden, aantallen en geluidsnormen. De gemeenteraad heeft het college bij de vaststelling van het beleid verzocht deze kaders na twee evenementenseizoenen te evalueren. Vanaf de zomer 2018 hebben zo’n 70 gesprekken plaatsgevonden met belanghebbenden waarin ervaringen met het evenementenbeleid zijn gedeeld. Deze gesprekken hebben vooral plaatsgevonden met (vertegenwoordigers van) omwonenden, organisatoren, horeca, Ondernemersfonds en overige belangenorganisaties zoals natuurverenigingen. Niet zelden stonden de diverse belangen lijnrecht tegenover elkaar. Op basis van deze gesprekken is het beleid verbeterd en aangescherpt in de Nota Evenementenbeleid 2020. De profileringsactiviteiten van de stad Breda zijn deels belegd bij Breda Marketing (voorheen CityMarketingOrganisatie), dat is opgestart in 2018.
In 2019 is de samenwerking gestart met KPN op het gebied van uitrol glasvezel, een basisvoorwaarde om Smart City te zijn. Ambitie is om in 2024 ruim 82.000 adressen aan te sluiten (grenzeloos). In 2019 is tevens een traject gestart om de bedrijventerreinen te voorzien van glasvezel, een parkeerreserveringssysteem is ontwikkeld dat het tweede kwartaal 2020 operationeel is, het wifinetwerk in de binnenstad is uitgebreid en binnenstadsdekkend (gastvrij). Verder zijn diverse projecten voor versterking gastvrijheid zijn aangezet. Er is bijgedragen aan diverse slimme mobiliteitsprojecten. Kennisnetwerken zijn opgebouwd en uitgebreid en er is besloten om met een consortium van bedrijven te werken aan een business case rondom de Vuelta (multifunctioneel gebruik wagenpark). |