Programmaverantwoording

Verbindend bestuur

Wat hebben we bereikt?

Breda zette zich in 2019 zeer actief in vanuit haar rol als schakelstad en internationaal knooppunt.  
We waren (pro)-actief in de verschillende bestaande netwerken zoals BrabantStad en de Regio West-Brabant maar gingen ook regelmatig van de geëigende (netwerk)paden af als dit positief kon bijdragen aan ons vestigingsklimaat. Daar waar in de netwerksamenwerking bestuurlijke afstemming met Tilburg van pas kwam, pakten wij dit op. Het college overlegde in 2019 bilateraal met colleges van de buurgemeenten  over uiteenlopende samenwerkingsonderwerpen.

In 2019 is burgemeester Depla benoemd tot voorzitter van de G40, leverde Breda een actieve bijdrage aan de nieuwe strategische agenda van de G40 en vond één van de 4 netwerkbijeenkomsten van de G40 plaats in Breda. Door de versterkte bestuurlijke positie in de G40 verbeterden ook de relaties in het netwerk van de VNG . We spraken daardoor op meerdere dossiers direct met leden van het kabinet en hoog ambtelijk op het ministerieel niveau over Bredase problematieken en kansen .

In 2019 investeerden we in verdere professionalisering van onze public affairs in Den Haag en Brussel en realiseerden we  langs meerdere sporen succesvolle lobby’s en zetten we stappen om Breda te profileren en positioneren in Brabant, Den Haag, Brussel en Internationaal.

Wat hebben we ervoor gedaan?

In de begroting 2019 gaven we aan hoe we in deze bestuursperiode inhoud aan de ambities van Verbindend bestuur en het bestuursakkoord ‘Lef en Liefde’ geven.
Hieronder de uitwerking hoe we de samenwerking op 4 schaalniveaus versterkten:

  1. Subregio de Baronie en BOELM (Breda, Oosterhout, Etten-Leur, Moerdijk)
    Voor de samenwerking binnen de Baronie voerden we in 2019 een ambtelijke verkenning uit naar de mogelijkheden van het verdiepen en verbreden van de samenwerking. Daar willen we in 2020 verdere stappen in zetten.
    In BOELM-verband ontwikkelden we tools die onder andere inzicht geven in het aantal vestigingen, verhuisbewegingen en werkgelegenheid. Die informatie gebruiken we bij strategische discussies over ontwikkelingen op bestaande en nieuwe bedrijventerreinen voor de regionale afspraken bedrijventerreinen in RWB-verband. De uitwerking loopt door in 2020. Met BUAS deden we voor de tweede keer een minorsmart city met vierdejaars studenten. In 2019 sloot Avans zich hierbij aan.
  2. Regio West-Brabant (RWB)
    In de Regio West-Brabant werken we samen met regio gemeenten aan thema’s die de gemeentegrenzen overstijgen. De focus van RWB ligt op het versterken van het economisch vestigingsklimaat. In 2019 werd het Actieprogramma RWB 2019-2023 Werken aan een krachtige regio vastgesteld. Breda leverde een actieve bijdrage aan het realiseren van de doelen uit het actieprogramma. Hiermee geven we richting aan het realiseren van onze regionale ambities en brengen we de Bredase beleidsdoelen dichterbij.
  3. Bovenregionale samenwerking
    Ook in de G40 telt Breda mee, zeker ook door de bestuurlijke rollen die  burgemeester Depla en wethouder Haagh in dit stedennetwerk innemen. Dit helpt in het investeren in de relaties op landelijk niveau.
    Als 1 van de 6 partners (Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond, Tilburg en de provincie Noord-Brabant) leverde Breda in 2019 een actieve bijdrage aan de realisatie van de doelstellingen uit de stedelijke agenda BrabantStad. Toch zijn we nog niet helemaal tevreden over de output en zien we 2020 als het jaar waarin we graag meer concrete doelen willen behalen binnen dit netwerk.
  4. Internationale samenwerking
    Breda intensiveerde en verbreedde de inhoudelijke banden met haar zustersteden. In China wordt intensiever samengewerkt op de thema’s ‘water’ en ‘toerisme’. Partners als Breda Photo en het waterschap zijn verbonden aan Yangzhou en hebben baat bij de kennisuitwisseling die is ontstaan. Rondom 75 jaar bevrijding verdiepten we onze relatie met Wroclaw. Van onze zustersteden ontving Breda een kunstwerk. We zijn actiever in de internationale netwerken. De zichtbaarheid van Breda is fors vergroot. Het winnen van internationale prijzen zoals rondom het thema toegankelijkheid en ook Smart Tourism maakt dat we gezien worden en dat andere steden en regio’s zich op Breda oriënteren. We worden vaker gevraagd om ons op een internationaal podium te presenteren zoals in 2020 in Madrid (leisure beurs) en Lissabon (Urban Future Conference). Dit levert ons als stad nieuwe contacten op waar we kennis mee kunnen delen.
    We organiseerden meerdere momenten per jaar met de expat community en we lanceerden  het platform Breda internationals om Bredanaars met een internationale achtergrond te verbinden. Met de onderwijsinstellingen zijn we voortdurend in gesprek over de toestroom van internationale studenten en de introductie van hen in onze stad. Breda Marketing zorgde voor een Engelstalige website en plattegronden. Ook binnen de horeca komt steeds meer een internationale mindset zoals Engelstalige menukaarten. Op die manier voelt iedereen zich welkom in Breda.
  5. Externe betrekkingen
    De investering in onze lobbykracht loont. Door onze investering in relaties op landelijk niveau komen steeds vaker vertegenwoordigers van ministeries, staatssecretarissen en ministers onze Bredase aanpak op verschillende terreinen bekijken en kunnen wij zo direct input leveren voor het Rijksbeleid.
    Wij deden dit onder meer voor onze mobiliteitsopgave zoals de ov-verbinding Breda-Utrecht, de verstedelijkingsopgave (aangeboden Regionale Investeringsagenda (RIA), het sportakkoord en de Vuelta, onze zorg- en welzijnsaanpak, toegankelijkheid van onze stad, aanpak laaggeletterdheid en de voorbereidingen op de wietproef.
    Voor onze regiodeal MidWest ontvingen we als regio 10 miljoen euro vanuit het Rijk voor vernieuwingsprojecten in de maakindustrie en logistiek. Voor de aanpak van ondermijning stelde de minister 20 miljoen euro voor Brabant beschikbaar. We sloten een samenwerkingsovereenkomst met de provincie voor de binnenstedelijke transformaties en Breda leverde als eerste regio in Nederland een voorzet voor een Regionale Investeringsagenda (RIA) voor de uitvoering van de Nationale Omgevingsvisie.
    Ook op Europees niveau boekten we in 2019 mooie resultaten. We wonnen de titel European Capital of Smart Tourism Award 2020 op het gebied van toegankelijkheid. Daarnaast ontvingen we meerdere EU innovatiesubsidies die tevens de zichtbaarheid van Breda in de EU verder vergroten. Dit waren subsidies voor de realisatie van innovatieve groene kades in de 2e fase Nieuwe Mark, een Europees kennisproject over systematische valorisatie van water-gerelateerd cultureel erfgoed en voor een project over gezonde en groene ruimten in de stad.

    Bestuurlijk namen we deel in het VNG expertiseteam Europees Meerjarig Financieel kader 2021-2027.

    Europese activiteiten in Breda waren de EU thema-avond Grote Kerk en bijeenkomsten van het Access City Award stedennetwerk en van het EU National Institutes for Culture (EUNIC). We namen actief deel aan de European Week in Brussel en we deden mee in lobbynetwerken als EUROCITIES en ERRIN.
ga terug