Programmaverantwoording

Beroepsonderwijs en huisvesting onderwijs

Wat hebben we bereikt?

De Strategische Onderwijs Agenda 2020/2021 – 2023/2024 benoemt  alle thema’s en er is een uitvoeringsprogramma beschikbaar. Hieronder vermelden we voor dit programma per onderwerp de stand van zaken . De overige onderwerpen uit de Strategische Agenda leest u in programma 1, Vitaal en Sociaal Breda.

In programma 1, onder het kopje 'leren, werken en ontwikkelen' staat een nadere toelichting van de uitvoering van het Actieplan Taal- en laaggeletterdheid en van de Aanpak.

Breda loopt landelijk nog steeds voorop in de aanpak en visie op onderwijshuisvesting. Building Breda gebruikte 2019  om de eerste 10 jaarlijkse periode aan investeringen voor het voortgezet onderwijs af te ronden en bereidde zich voor op de volgende 10 jaarlijkse periode. De evaluatie liet een zeer positief beeld zien. Alle doelen zijn behaald en alle betrokken partners inclusief de leerlingen zijn erg tevreden  over behaalde resultaten. Alle voortgezet onderwijsscholen maakten een kwaliteitsslag de afgelopen 10 jaar zoals de campus Markenhage, Internationale Campus, Nassau, Stedelijk Gymnasium en vernieuwbouw bij de andere scholen. Ook worden de laatste 2 afgesproken VMBO scholen Christoffel en Compas voorzien van nieuwbouw op korte termijn.
We bereiden de  nieuwe visie voor. Daarin staan de huisvestingseffecten voor het VMBO Vitaal en diverse duurzaamheidsmaatregelen centraal. Het Integraal Huisvestingsplan voortgezet onderwijs 2020-2029 bieden we aan ter bespreking in de gemeenteraad. Op basis hiervan zullen verdere afspraken over de jaarlijkse vergoeding worden gemaakt (Building 3.0).

Voor het primair - en speciaal onderwijs benutte BreedSaam 2019 om een eerste evaluatie over de eerste 5 jaar uit te voeren. Breedsaam presteert in lijn met Building zeer goed en krijgt veel landelijke aandacht en respect voor werkwijze en behaalde resultaten. Ze realiseerden veel nieuwbouw en de gezamenlijke visie op inhoud en huisvesting van de onderwijspartners is bewonderingswaardig te noemen. BreedSaam bereidt een 2.0 versie voor met een nieuwe huisvestingsvisie, waarin met name duurzaamheid en kwaliteit aandacht krijgt. Ook dit product zal zich vertalen in een geactualiseerd Integraal Huisvestingsplan primair-  en speciaal onderwijs en zal de basis vormen voor verdere afspraken voor de jaarlijkse vergoeding.

In programma 1 leest u de uitwerking op het thema Burgerschap waar de onderdelen Maatschappelijke diensttijd en de aanpak Toekomststoel en de behaalde resultaten zijn weergegeven.
Jongeren, leerlingen en studenten worden gestimuleerd mee te doen in de maatschappij. Zowel door mee te denken, mee te doen en mee te beslissen. Daarbij wordt de toekomststoel ingezet. Door te participeren in maatschappelijke vraagstukken en mee te denken en doen in bedrijven onder begeleiding van een coach worden competenties nader ontwikkeld en kunnen organisaties de vruchten plukken van inzichten van jong volwassenen.

Wat hebben we ervoor gedaan?

In 2019 gaven we een extra impuls aan het versoepelen van de overgang van leerlingen/jongeren naar verschillende scholen en de invulling van de naschoolse periode. We focusten op het betrekken van ouders en het preventief helpen bij opvoedingsvraagstukken.

De  teams van de opgaves Onderwijs en Economie voerden op basis van de vastgestelde Strategische Onderwijsagenda en de Economische Visie gesprekken met mbo & hbo en bedrijfsleven om te komen tot concrete activiteiten die bijdragen aan een goede aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Dit resulteerde in de opstart van de Stichting Breda Robotics en het Urban Living Lab. Hier werken onderwijs en bedrijfsleven samen met studenten aan kennisontwikkeling en nieuwe technologische toepassingen. Hier is ruimte voor vernieuwende inzichten en talenten van de studenten.

In 2019 startten we met de uitvoering van de City Deal Kennis Maken om meer studenten te betrekken bij actuele maatschappelijke vraagstukken en het verbeteren van de onderlinge samenwerking tussen de onderwijspartners én partners in de stad. Breda profiteerde van vernieuwende inzichten van de Fresh Brains en tegelijkertijd bouwden de talenten een netwerk op in Breda wat kan bijdragen aan het behouden van meer talenten. De City Deal is een succesvol samenwerkingsinstrument voor actuele vraagstukken.

Het programma Logistics Community Brabant (LCB) is een initiatief van BUas  samen met Tilburg University, Technische Universiteit Eindhoven en Nederlandse Defensie Academie. LCB draaide in 2019 zijn eerste volledige kalenderjaar . In Breda startte LCB met een multidisciplinaire werkgroep om de Bredase kansen en knelpunten te benoemen.
Een aantal onderwerpen is sinds 2019 opgepakt waaronder: Stadsdistributie, de Leefbare Stad, het klimaatakkoord Noord-Brabant en Zorglogistiek. Kennisdeling en -uitwisseling en vertserken van het MKB stonden hierbij centraal.

In 2019 gaf LCB uitvoering aan het activiteitenplan volgens de vooraf in de subsidieovereenkomst overeengekomen KPI’s. Er zijn aanvullende afspraken gemaakt in relatie tot monitoring en voortgangsmeting tussentijds.

Programma 1 licht de aanpak voor jongeren tot volwassenheid nader toe.

ga terug