Programmaverantwoording

Dynamische stad

Wat hebben we bereikt?

Cultuur
Het 'Regioprofiel Cultuur Brabantstad maakt het' is vastgesteld in 2018. Hierin zijn 4 programmalijnen die in 2019 verdere uitwerking hebben gekregen: talentontwikkeling, internationalisering, publiekswerking en cultuureducatie & participatie. Naast de 4 programmalijnen zijn er 2 instrumentele lijnen. De eerste instrumentele lijn in de uitwerking is het onderzoeksprogramma Waarde van Cultuur, waarin de werking en effecten van de cultuursector in Brabant wordt gemonitord. De tweede instrumentale lijn  is de afstemming subsidieregelingen. Dit heeft in 2019 geresulteerd in de gezamenlijke subsidieregeling professionele kunsten Brabantstad 2021-2024. Deze regeling is vanaf 1 december open.

Maximale toegankelijkheid van Cultuur
Belangrijk is om cultuur dichterbij de Bredanaar te brengen, in alle lagen en leeftijdsgroepen. Zichtbaarheid en nabijheid is hierbij belangrijk. In 2019 is het aantal Blind Walls (in wijken) wederom uitgebreid en is hard gewerkt aan de realisatie van General Maczek Memorial. Daarnaast wordt cultuur nadrukkelijk meegenomen in de (her)ontwikkeling van nieuwe stadsdelen (bijvoorbeeld CrossMark Breda en KlaversJansen gebied).

Cultureel Erfgoed
Door de genomen maatregelen voor het Cultureel Erfgoed:

  • behield Breda haar onderscheidende identiteit
  • bleef Breda een aantrekkelijke stad waar mensen zich vestigen (wonen, werken, bezoek) en in investeren.
  • betrokken we mensen bij het Cultureel Erfgoed van de stad en is de kennis over het verhaal van de stad vergroot.

Wat hebben we ervoor gedaan?

Cultuur
In september 2019 stelden het college en de raad de beleidsvisie In verband met Cultuur vast. In deze visie staan 6 speerpunten:

  • Verbinding met andere sectoren versterken.
  • Verstevigen van het aanbod aan professionele kunsten met een landelijke uitstraling.
  • Bevorderen activiteiten op het vlak van internationale uitwisseling en profilering.
  • Ontwikkeling van CrossMark Breda als culturele hotspot continueren.
  • Investeren in een versterking van het aanbod aan kunst en cultuur in de publieke ruimte.
  • Investeren in de toekomstbestendigheid van de sector.

Als doorvertaling van de nieuwe beleidsvisie stelden we uitvoeringsprogramma’s 2021-2024 op voor de volgende thema’s: kunst- en cultuureducatie, amateurkunst, versterken keten: beeldende kunst, muziek en podiumkunsten, urban sports & culture, internationalisering en kunst en cultuur in de publieke ruimte.  
Deze uitvoeringsprogramma’s stelde het college in december 2019 vast. We voerden steeds gesprekken met inwoners en organisaties. Dit waren stadsgesprekken maar ook tafelgesprekken met organisaties.  

In 2019 stelden we een gezamenlijke subsidieregeling professionele kunsten Brabantstad 2021-2024 op. Deze regeling is vanaf 1 december open.  Deze regeling is bedoeld voor culturele organisaties die bij minimaal 2 overheden aanvragen en passen binnen de doelstellingen van deze regeling.  De beoordeling en besluitvorming vindt plaats in het eerste en tweede kwartaal van 2020.

Vanuit het regioprofiel is samen met het ministerie van O C en W een proeftuin internationalisering opgestart, waarin het rijk zorg draagt voor cofinanciering. Binnen het project proeftuin internationalisering kunnen makers en organisaties uit Brabant plannen indienen die bijdragen aan het versterken van de internationale positie van Brabant. Er kunnen plannen ingediend worden voor; werkbezoek, reisbeurzen & seed funding, internationale bezoekersprogramma’s, residenties, netwerken, publiekspilots met internationals en internationaal aanbod voor alle Brabanders. In Breda zijn 17 aanvragen gehonoreerd. In 2020 volgt een tweede ronde.

Maximale toegankelijkheid van cultuur
In 2019 realiseerden we weer een aantal Blind Walls zoals de schildering in het kader van 75 jaar Vrijheid (Gasthuisvelden) en die met als thema de Kwattafabriek (Middellaan).  Steeds vaker komt de vraag voor een Blind Wall van inwoners en kijken we samen met de bewoners naar de mogelijkheden binnen de werkwijze van de Blind Walls Gallery.

In 2020 wordt het Generaal Maczek Memorial opgeleverd, eind 2020 gaat het Memorial open voor publiek. De hele maand oktober stond in het teken van 75 jaar vrijheid. Er werden activiteiten georganiseerd waarin herdenken en vrijheid centraal stonden, zoals lezingen, fietstochten, educatieve projecten, concerten en optredens, bijeenkomsten en vond samen met onze Poolse partners en het Generaal Maczek Museum een tentoonstelling over het Poolse inzet in de Tweede Wereldoorlog plaats.

In december stelde het college de evaluatie van het Stedelijk Museum Breda vast. Algemene conclusie is dat het Museum veel van de in het ondernemingsplan en in jaarplannen opgenomen ambities en prestatieafspraken heeft gerealiseerd.

Voor het stadsdepot van het museum stelden de betrokken partijen met een externe adviseur een programma van eisen op. Dit is bijna klaar. Dit moet nog worden gecontroleerd door de provinciale overheid.

Met de diverse stakeholders is geïnventariseerd welke wensen en verwachtingen er leven voor de realisatie van de Kunsthal. In 2020 zullen deze vertaald worden naar een aantal uitgangspunten en een proces om gezamenlijk met de stad tot een initiatief voor de Kunsthal te komen.

Urban sports & culture pakten we in 2019 op binnen de activiteiten van Pier 15 . Daarnaast is dit thema ook onderdeel van de ontwikkeling van CrossMark Breda en de uitvoeringsnotitie cultuur.

Voor het Klavers Jansen gebied werd een businesscase opgeleverd. De gemeente leverde een  artistiek profiel Klavers Jansen op en de culturele partners daagden we uit  om een visie te ontwikkelen op de inzet van cultuur/podiumkunsten en toekomstontwikkeling in het Klavers Jansen gebied.
De Stokvishallen is als experiment ingezet voor flexibel gebruik voor de inzet cultuur/ creatieve economie en het fesitval LaBreda heeft plaatsgevonden om het gebied met podiumkunsten meer op de kaart te zetten. Daarnaast hielpen we innovatieve broedplaatsen zoals Stek, Pier 15, Pand Elektron met het professionaliseren van  hun organisatie.

Cultureel Erfgoed
Het college stelde de nieuwe Erfgoedvisie Grondstof voor de toekomst vast. Er is in 2019 en de jaren daarvoor stapsgewijs gewerkt aan de vernieuwing van het erfgoedbeleid. Bij iedere stap is nadrukkelijk het Bredase erfgoedveld betrokken. De raad volgt in 2020. We maken dan publieksvriendelijke versies van de visie en we starten met de uitvoering van het beleid.
Het centrale thema van de erfgoedvisie is de Collectie Breda; welk erfgoed is essentieel voor het verhaal van Breda. De omgang met de Collectie Breda is in vier hoofdstukken uitgewerkt:
•   Ons erfgoed… een beleving!
•   Ons erfgoed… een bron van kennis!
•   Ons erfgoed… we zorgen er goed voor!
•   Ons erfgoed… altijd in ontwikkeling!

  • We werkten aan een goed beheer van het Cultureel Erfgoed:
    • Houden van een archeologisch depot (Fysiek en digitaal)
    • Een programma van eisen en een locatieonderzoek voor een nieuw Stadsdepot. Het programma van eisen is nog niet vastgesteld en er is nog geen locatie gekozen.
    • Er zijn geen nieuwe Rijksmonumenten aangewezen, omdat er geen verzoek is binnengekomen. Wel is voor tien gebouwen de procedure opgestart met het doel ze aan te wijzen tot gemeentelijk monument.
    • Er zijn 4 subsidies verstrekt voor het onderhoud van monumenten. Alle aanvragen zijn gehonoreerd en het budget (€ 50.000) is helemaal gebruikt.
    • Er is 4 keer ingegrepen voor de instandhoudingsverplichting van Rijksmonumenten. Na vaststelling van de nieuwe erfgoedvisie door de Raad pakken we dit structureel op.
  • Erfgoed is ingezet bij de ruimtelijke ontwikkeling van de stad:
    • Het college stelde de Erfgoedkaarten met daarop de erfgoedwaarden vast. De Erfgoedkaarten  worden als toetsingsinstrument gebruikt als er ruimtelijke ontwikkelingen zijn en als er nieuwe ruimtelijke plannen worden gemaakt (Omgevingsvisie, Omgevingsplannen, Initiatiefplannen, Vergunningen en Projecten).
    • Initiatiefnemers van ruimtelijke ontwikkelingen (intern en extern) informeerden en adviseerden we over de kansen die Erfgoed in hun projecten kan bieden en de rol die de gemeente daarin kan vervullen.
    • De EU honoreerde onze subsidieaanvraag voor watergebonden Erfgoed (Wave).. De subsidie biedt kansen voor de partners en stakeholders om te onderzoeken hoe natuur en cultureel erfgoed beter kunnen worden beschermd. Daarnaast kan worden onderzocht hoe duurzaam gebruik kan worden gemaakt van de schaarse hulpbronnen zodat natuur en cultureel erfgoed bij kunnen dragen aan klimaat- en sociaaleconomische doelen. In 2019 is het project gestart.
  • We intensiveerden de samenwerking met partijen in het erfgoedveld met als doel bewoners en bezoekers te informeren over het Cultureel Erfgoed en het Verhaal van Breda. We organiseerden de volgende activiteiten:
    • Open monumentendag, Nassaudag en Cultuurnacht
    • Archeologiedagen (gekoppeld aan maand van de geschiedenis);
    • Een erfgoedgedragscode voor onze 3 Van Gogh monumenten;
    • De ontwikkeling van een nationaal Park van Gogh;
  • We gingen verder met educatie rondom Erfgoed.
ga terug