Programmaverantwoording

Bereikbaar Breda

Wat hebben we bereikt?

In 2019 voerden we verschillende reconstructies van wegen uit. Onder andere de Zuidelijke Rondweg. We voerden  verbeteringen van de veerkeerregelinstallaties uit om de stad goed bereikbaar te houden. Ook werkten we aan fietsprojecten om de inwoners van onze gemeente, volgens de doelstellingen uit de Structuurvisie, meer op de fiets te krijgen. Verder maakten we diverse situaties verkeersveilig.

Om te komen tot een duurzaam mobiliteitssysteem is de E-laadstructuur in Breda flink aangepakt. Op dit moment heeft Breda  ruim 600 (semi-)publieke laadpunten.

Door in het programma SmartWayZ mee te draaien is het gelukt om een pilot met een zelfrijdende auto naar Breda te halen. We verwachten dat de auto eind 2020 gaat rijden.

De resultaten van de studie Noordelijke Rondweg (NRW) verwachten we eind Q1 2020. Ook werkten we aan het nieuwe parkeerbeleid waarover de gemeenteraad in 2020 besluit. Tot slot bespraken we de notitie Bouwstenen voor een nieuwe Mobiliteitsvisie met de gemeenteraad en bieden we de nieuwe Mobiliteitsvisie in Q2 2020 aan de gemeenteraad aan.

Wat hebben we ervoor gedaan?

De nota Bouwstenen voor de Mobiliteitsvisie rondden we in 2019 af. De Mobiliteitsvisie is in gang gezet en in 2020 klaar.

Voor de versnellingsopgave leverden we verkeerskundige input bij ontwikkellocaties.
In de zomer van 2019 is de afwikkelcapaciteit van kruispunt Noordelijke Rondweg-Belcrumweg vergroot door het toevoegen van een extra linksafstrook op 3 van de 4 takken van het kruispunt.
Het uitgebreide onderzoek naar de toekomstige bereikbaarheid van de Noordelijke Rondweg  loopt en leveren we in 2020 op.

In 2019 voerden we de doorstromingsmaatregelen Zuidelijke Rondweg (hierna: ZRW) uit waardoor de afwikkelcapaciteit is vergroot. (Monitoringsresultaten verwachten we na 1ste kwartaal 2020).

In 2019 is de bussluis Houtmarkt voorzien van camerahandhaving. Hiermee zijn de illegale passages van gemotoriseerd verkeer geminimaliseerd. De lessen van het project Houtmarkt zijn (en worden) verwerkt in het plan toegang binnenstad. Dit plan is in ontwikkeling, samen met bewoners en ondernemers. In de Centrumvisie en Mobiliteitsvisie (beide in ontwikkeling) wordt gewerkt aan de integratie van de verschillende beleidsdoelen.

In ambtelijke en bestuurlijke overleggen brachten we Bredase belangen in voor de A27 en deA58.

In de Contouren voor het Toekomstbeeld OV 2040 (2019) is vastgelegd dat de internationale intercity Eindhoven – Düsseldorf die vanaf 2025 gaat rijden op termijn via Breda doortrekken naar Rotterdam/ Den Haag.
Den Haag en Breda maakten hiervoor samen een position paper.  In 2019voerden we gezamenlijke onderzoeken uit naar een innovatief vervoersysteem op de verbinding Breda-Gorinchem-Utrecht. In het Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (Hierna: MIRT) van november 2019 spraken we af om deze verbinding mee te nemen in de uitwerking van de strategie op Bus Rapit Transport, als onderdeel van het Toekomstbeeld OV 2040.

We inventariseerden samen met Arriva de OV-bereikbaarheid van bedrijventerreinen. Het vervolg bestaat uit 3 sporen.

  1. We werken al concreet aan verbeteringen op bedrijventerreinen zoals Breepark (betere haltes) en Rithmeesterpark (keuze uit verschillende ontsluitings- en haltevarianten).
  2. We nemen dit thema op in de Mobiliteitsvisie Breda.
  3. We vragen hiervoor aandacht in het voorbereidingstraject naar de nieuwe OV-concessie per december 2022.    

In 2019 voerden we de volgende fysieke projecten uit:

  • Doorstromingsmaatregelen ZRW
  • Kruispunt NRW-Konijnenberg (we voegden 3x een ‘linksaffer’ toe)
  • Burg. De Manlaan (fietsstroken, drempels)
  • Bushaven Viandenlaan.

Daarnaast bleven we inzetten op veiligheid met:

  • Campagnes (BOB, verlichting)
  • Brabant VeiligheidsLabel scholen (hierna: BVL)
  • 076-fietspromotie acties

Voor de aanstaande nieuwe OV-concessie (eind 2022) zetten we in op verschillende toekomstbestendige OV-innovaties. Dit in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Brabant. Onderdelen zijn:

  1. Binnen ‘Gedeelde Mobiliteit’ naast de BravoDirect lijnen (snelle en sterke lijnen, veelal HOV) een systeem ‘BravoFlex’ (flexibele kleine busjes, integratie met doelgroepenvervoer/deeltaxi) en ‘Bravo Samen’ (met name deelauto’s, deelfietsen, meerijdsystemen).
  2. Opzetten van intelligente reisplanners voor het integraal plannen-boeken-betalen van een totale reis (Mobility as a Service).
  3. Implementatie van HUB’s als schakel- /knooppunten tussen modaliteiten met uitstekende reizigersfaciliteiten.
  4. Onderzoeken en voorbereiden van vernieuwd HOV Breda- Utrecht.
  5. Volledig zero-emissie-busvervoer vanaf 2025 met een overgangsperiode 2023-2024 met een steeds hoger aandeel zero emissie.
  6. Vernieuwd marketing- en communicatiebeleid.

Onderzoek naar de leefbaarheid en doorstroming in Prinsenbeek startte in 2019 en is in 2020 klaar.  Onderzoek naar de leefbaarheid en doorstroming in Teteringen is onderdeel van de Mobiliteitsvisie (gereed 2020).

In 2019 rondden we de voorbereiding af voor de snelfietsroute Nijverheidsingel (onderdeel route Breda-Etten-Leur) en Heerbaan (onder route Breda-Tilburg). We werkten aan verkeersveiligheidscampagnes (alcohol, fietsverlichting e.d.), BVL-verkeersveiligheidslabel bij scholen, 076 fietscampagnes enz.   

Sinds september 2019 is een taxikeurmerk-Breda en lokale taxivergunning verplicht voor straattaxivervoer in de opstapmarkt. De aandacht komt nu sterk te liggen op adequate handhaving.
Hier moeten nog stappen gemaakt worden, omdat kwaliteitsverbetering van de taxi een taai proces blijkt. Taxidossier heeft ook duidelijke veiligheidsaspecten. Doelgerichte samenwerking opgebouwd tussen gemeentelijke afdelingen met betrekking tot mobiliteit en veiligheid, BOA’s, politie en landelijke Inspectie Leefomgeving en Transport ( ILT). Inzet van ondersteunende taxi-stewards werkt positief.

Invoering van een verplicht daklicht met keurmerknummer is voorzien in mei 2020. Aanvullende instrumenten qua communicatie en monitoring: promotiecampagne, mystery-guest-onderzoeken, taxi-loket, website kwaliteitstaxibreda.nl en wellicht ook een digitaal reviewsysteem met QR-codes.  

We leasen 2 scanauto’s waarmee we vanaf januari 2020 de fiscale handhaving gaan uitvoeren. We verwachten dat de bereidheid van parkeerders om te betalen gaat toenemen.

Eind 2019 namen we een digitaal reserveringssysteem in gebruik. Hiermee kan men vanaf half 2020 een plek in de parkeergarage reserveren. We kunnen dit ook koppelen aan arrangementen.

ga terug