Programmaverantwoording

Verdeling beschikbare ruimte

Wat hebben we bereikt?

We startten met het traject om te komen tot een nieuwe Omgevingsvisie. In 2018 deden we onderzoek naar welke punten in de Structuurvisie niet meer voldoen op basis van veranderingen in de stad en dorpen en algemene trends en ontwikkelingen. Vervolgens verwoordden we dit in prikkelende uitdagingen voor de stad. Deze vormden de uitnodiging aan partners in de stad om hun beeld te delen en in gesprek te gaan met elkaar. We organiseerden 5 bijeenkomsten: Talks of Town. De uitkomsten uit deze gesprekken bundelden we en deelden we in de Week van de Toekomst.

Voor de bedrijventerreinen werkten we aan een totaalvisie waarin we alle mogelijke opties in beeld brengen. Concreet werkten we aan de voorbereidingen voor de locaties Rithmeesterspark fase 2, Steenakker en Bavel. Het beschikbare aantal bedrijvenkavels nam sterk af door het hoge aantal verkopen in deze sterk aangetrokken economie.

Om initiatiefnemers meer houvast te bieden en te ondersteunen in overleg met de belanghebbenden van hun plannen, werd de Participatieleidraad vastgesteld. Participatie gaat over het bij elkaar brengen van kennis, ervaringen en belangen om plannen van initiatiefnemers te verbeteren. De initiatiefnemer is aan zet om dit gesprek met belanghebbenden te organiseren. De leidraad geeft 4 stappen aan:

  • Niveau van participatie bepalen
  • Participatieplan maken
  • Organiseren van de participatie
  • Verslag maken. In dit verslag staat hoe de opbrengsten zijn verwerkt of waarom ze niet zijn verwerkt.

In overleg met enkele initiatiefnemers die vaker een plan indienen onderzochten we welke ondersteuning nodig is. De leidraad is qua taal voor verschillende soorten initiatiefnemers nader uitgewerkt. We maakten voorbeeldendocumenten en hulpmiddelen om initiatiefnemers te helpen.

Wat hebben we ervoor gedaan?

  1. Omgevingsvisie:
    In gesprekken met professionals uit de stad verkenden we wat hun perspectieven zijn, op welke wijze we uitdagingen op kunnen pakken en wat iedereen kan bijdragen.
  2. Omgevingsplan:
    We publiceerden het Bestemmingsplan verbrede Reikwijdte Breda Zuidwest.
    Dit vormt de basis voor het casco van het nieuwe Omgevingsplan, dat in 2020 gebouwd zal worden. Hiermee ligt een basis voor de strategie om te komen tot één Omgevingsplan na 2021.
    Ook deden we voor de ontwikkeling van de Nieuwe Mark ervaring op met een bestemmingsplan met Verbrede reikwijdte (voorloper Omgevingsplan).
    Om alle buitengebieden rondom het stedelijk gebied te voorzien van een gelijkwaardig planologisch kader actualiseerden we in 2019 ook het bestemmingsplan buitenbied noordoost.

                We stelden een visie op voor het gebied rondom de Claudius Prinsenlaan. De vertaling in een nieuw  
                bestemmingsplan vindt plaats in 2020.

  1. Omgevingsprogramma’s:
    Om de doelen uit de toekomstige Omgevingsvisie te behalen, is sturing en monitoring nodig. Een Omgevingsprogramma is een nieuw instrument dat we kunnen gebruiken. In 2020 analyseren we voor welke doelen een Omgevingsprogramma geschikt is.
    Voor de gemeentelijke processen namen we het intakeproces en vergunningsproces  onder de loep. We bedachten hoe we dit transparanter, duidelijker en eenvoudiger kunnen maken.
    We richtten het eerste deel van de digitale samenwerkingsruimte in.
    Gegevens komen hierin samen, zodat we werkprocessen beter kunnen faciliteren. We rondden de verkenning en voorbereiding af voor de aanbesteding van het softwarepakket voor het Omgevingsplan.
    De digitale ondersteuning van processen en projecten loopt gelijk op met de implementatie van deze processen. De korte verkenning in samenwerking met VNG om met ketenpartners data uit te wisselen, kreeg geen vervolg. Het is geen vereiste voor de invoering van de Omgevingswet in 2021 en daarom stelden we andere prioriteiten binnen de gemeente. De bijdrage die de gemeenten moeten betalen aan de kosten van het beheer van de landelijke voorziening verwerkten we vanaf 2019 in het Gemeentefonds.
    Via de zogenaamde 100-dagen trajecten onderzochten we of een versnelling mogelijk is in de eerste fase van een gebiedsontwikkeling. Daarnaast onderzoeken we steeds op welke wijze we kunnen meewerken aan concepten als Brundtland of Markdal. Dit gebeurt in overleg met de initiatiefnemers en is maatwerk omdat het afhankelijk is van de behoefte en kracht van de initiatiefnemers.
ga terug